donderdag 9 september 2010

I (L) BERLIN



Berlijn is een stad ‘waar het gebeurt’. Ofwel: ‘Berlijn is het New York van Europa’. Dit zijn uitspraken die men al jaren roept. De indruk die Berlijn op mij gemaakt heeft toen ik er een paar jaar geleden was, was overweldigend. Allereerst de afmetingen van de stad. Heb niet de illusie dat je in een paar dagen de hele stad kunt bekijken… Dan de enorme ruimte die er in de stad is. Grote pleinen, grote bouwputten, alhoewel er ontzettend hard ontworpen en gebouwd wordt om deze op te vullen.

Berlijn is een stad van contrasten. Je treft er oude vervallen communistische gebouwen in het voormalige Oost-Berlijn, maar ook mooie in stijl opgeknapte ‘plattenbau’, de voormalige communistische bouw. Anderzijds vind je er supermoderne gebouwen, architectonische hoogstandjes. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe ambassades van de meest uiteenlopende landen die zich met de verplaatsing van de regering naar Berlijn hebben gevestigd in prestigieuze panden. Of de enorme glazen koepel van de Reichstag, waarin de regering zetelt. Men zegt dat onze standplaats, de wijk Kreuzberg, de moeite waard is. Maar ook in wijken als Mitte, Hackescher Höfe of Prenzlauer Berg zijn er kleine gezellige pandjes met diverse elementen die ik niet wil missen. 

Berlijn is tevens ook de stad van de vernieuwing. Er is letterlijk veel ruimte en daardoor plek voor vernieuwing. Ook door de geschiedenis van de stad en het samenkomen van het ‘communistische’ oosten en het ‘kapitalistische’ westen, is het een ongekend veelzijdige en vernieuwende stad. Van creatieve concepten als de (inmiddels bij sommige al bekende) Adidas Concept store No 74 tot diverse Art’otels. Overal word gewerkt aan nieuwe concepten op het gebied van architectuur, muziek, film en mode.

Het bijzondere van Berlijn is dat het eigenlijk een stad is met twee centra. Het voormalige ‘Oosten’ en het voormalige ‘Westen’ hadden natuurlijk beide hun centrum met winkelstraten. Ben er alleen nog steeds niet uit welke nou het boeiendste is... aber gelukkig heb ik daar vanaf morgen anderhalve week de tijd voor!

I (L) Berlin, en ik kan niet wachten op nieuwe ervaringen...

Auf Wiedersehen! x 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten