dinsdag 28 september 2010

Betahaus

Werte werden nicht mehr in klassischen Büros geschaffen. Wertschöpfung findet statt an unterschiedlichen Orten, zu unterschiedlichen Zeiten
Dat is het uitgangspunt van het Betahaus! Betahaus faciliteert werkplekken met als doel het co-working voor creatieven te stimuleren. Nieuwsgierig naar deze ‘nieuwe’ manier van werken (ook wel ‘flexwerken’,‘het nieuwe werken’ en ander te pas en te onpas geroepen kreten) ben ik zeker. Ook wij als Stunned zijn altijd op zoek naar de juiste verhouding tussen vrijheid, creativiteit en structuur (zie dit Stunned Berlin project). 

Op naar het Betahaus:
Mehringdamm de metro U7 in,
Hermannplatz de switch U7/U8,
Kottbusser Tor eruit,
Stukje lopen, kebap eten en het Betahaus binnen.





En hoe was het?
Laat ik beginnen met het feit dat de open structuur met de hoge grote industriële ruimtes me erg aanspreekt. Ik geloof in de synergie tussen mensen wanneer men in een grote ruimte werkt, maar weet ook dat er vanuit praktisch oogpunt snel behoefte is aan afgeschermde ruimtes. Bijvoorbeeld voor besprekingen, en brainstormen en dergelijke.

Bij binnenkomst belanden we eerst in het café van het Betahaus. Het toevoegen van horeca stimuleert het co-working goed omdat men hier elkaar kan ontmoeten (Dit wordt dan ook gestimuleerd door het verzorgen van naar het schijnt overheerlijk ontbijt, lunch sessie’s en presentaties).


Na een espresso te hebben gedronken (De basis van een goede werkdag) kijken we rond in de verschillende ruimtes. Er is een ruimte om zeg maar ‘dingen’ te bouwen. Er wordt hier voor materiaal gezorgd en apparatuur zoals 3d printers, piepschuimsnijders en andere ‘hebbedingen’ zijn hier aanwezig.


Er wordt in deze ruimte verteld dat er momenteel behoefte is om deze ‘vrije ruimte’ meer te organiseren en structureren. En dat is toch grappig. Een concept dat de vrijheid van werken hoog in het vaandel heeft staan, maar door hun eigen succes toch eigenlijk behoefte heeft aan meer structuur. Dit geeft me stof tot nadenken die me zeker niet onbekend voorkomt.

De ruimtes boven zijn de werkruimtes voor de digitale nomaden. Hier kan men vaste plekken huren per dag/week of maand. Maar ook flexibele plekken die je na iedere ‘werkdag’ weer opruimt om de volgende keer een nieuw plekje te zoeken. Leuk om te zien, maar wanneer je door het concept heen prikt zijn het eigenlijk niet meer dan tafels en stoelen met een internetverbinding, en deze kun je huren.





Mijn conclusie is dat het een goed concept is voor freelancers die in Berlijn een tijdelijke werkplek nodig hebben en voor start-ups om een netwerk op te bouwen. De werkplek is handig omdat het werken vanaf een hotelkamer of appartement na een tijdje ook niet alles is, tenzij je zo’n appartement hebt als dat waar wij nu inzitten :). Het grootste voordeel van dit concept is de gelegenheid om mensen uit de creatieve industrie te ontmoeten. Zoek je een fotograaf voor je project, loop binnen en er loopt vast een fotograaf rond, deze kan je weer verder helpen met de eventueel benodigde internet nerd (sorry: expert), enzovoort. Maar laten we het ook niet mooier maken dan het is.

Zoals gezegd spreekt de open structuur van werken me meer aan en heb ik het gevoel dat STUNNED hier wel wat mee kan. Wordt vervolgd……………

Geen opmerkingen:

Een reactie posten