woensdag 29 september 2010

VINBERLIN


Vanmiddag hadden we een afspraak met V
incent Kompier, een uit Nederland overgewaaide planoloog, die zich tegenwoordig bezighoudt met bloggen over Berlijn en daarnaast rondleidingen op maat verschaft voor divers samengestelde groepen. De afspraak is op de valreep tot stand gekomen, maar dat maakt het gesprek niet minder leuk zal blijken.





Plaats van afspraak is het naast U-Bahn station Warschauer Straße gelegen Michel Berger Hotel. Leuke creatieve hotspot met dito lounge. Ook hier weer het, voor Berlijn, kenmerkende recept. Tafels met niet bij elkaar passende stoelen, laptops met creatieven erachter en barpersoneel dat zich drukker maakt over de muziek van 'Arcade Fire' dan de consumpties. Misschien moeten ze ook ff een keer een blik op hun site werpen, want skip intro in 2010? Nein mann..


Maar goed, daarvoor zijn we hier niet. Vincents interesse is in eerste instantie gewekt vanwege onze aanwezigheid in Kreuzberg, maar eigenlijk waait het gesprek alle kanten uit met als continue terugkerend middelpunt, Berlijn. Termen als Ossies & Wessies (Voormalig Oost- en West Duitsers) vliegen over tafel, net als de daaruit voortvloeiende generatie Wozzies. Aandachtig luisteren we naar de verhalen van onze Berlijn expert, die vertelt over het veranderen van de samenstelling van wijken, de schuld van de stad (80 miljard !, wat nou bezuinigen Rutte 1?) en de mentaliteit van de Berlijner, die nagenoeg bestaat uit de korte termijn visie van geld verdienen, waardoor de dag simpelweg weer gered is. Via het slechte weer waar Berlijn vanaf heden weer aan wordt blootgesteld horen we over de jaarlijks uit te komen 'Open haard kroegen gids' die nog enige warmte en blijdschap moet brengen in de periode waarin het wolkendek zich als een grauwe sluier over de stad zal sluiten.

Inmiddels is het bijna half 7 en moet onze gesprekspartner op pad naar Kraftwerk in Mitte (Onder Tresor, wie kent het niet..) voor de opening van de expo REALSTADT.Wünsche als Wirklichkeit over de ontwikkeling van steden en de wens van de participanten. In voormalig energiecentrale staan 300 maquettes ten toon gesteld om te bezichtigen. Klinkt interessant. Opening is eigenlijk vrijdag a.s., maar onze 'Glückspilz' mag nu al naar binnen voor een preview. Voor de deur nemen we afscheid, waarna Vincent op de fiets de brug richting Friedrichhain rijdt. Een klein beetje jaloers zijn we wel..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten